La carta enviada a todos los medios por el Circ Cric empieza con esta frase lapidaria: "Si voleu veure circ... Aneu al Soleil! El Circ Cric atura la seva gira per Catalunya i torna cap a casa."
El Circ Cric no actuarà a Reus aquest proper cap de setmana com estava previst.
Aquest calvari que a continuació us relatem, és un resum del que ha estat habitual en aquests darrers 5 anys, des que en el 2002 el Circ Cric va retornar a la itinerància, en aquest temps hem visitat 105 poblacions, hem fet 548 representacions i hem acollit a 288.805 espectadors.
Tot el que aquí us expliquem és la punta de l’iceberg que ens ha fet aturar la màquina del Circ Cric i decidir tornar cap a la seu a Sant Esteve de Palautordera sense acabar la gira prevista. Hi ha molts més elements que entorpeixen enormement la nostra tasca, la manca d’una legislació que posi una mica d’ordre al carrer en el terreny del circ i la cultura, problemes de poca agilitat amb Estrangeria, complicacions múltiples amb Ports i Transports, la manca d’espais municipals, el poc respecte d’alguns estaments vers el circ, la confusió entre circ i “circo”, etc. ...
Tot el que demanem a un Ajuntament a canvi d’oferir els nostres espectacles a la seva ciutat és: ser rebuts i tractats des de l’àmbit de cultura. I a partir d’aquí, conjuntament, gestionar l’ocupació del terreny, llum, aigua, desaigües, i que ens deixin posar la nostra publicitat efímera que nosaltres mateixos retirem quan marxem. Creiem que no és demanar massa. Però pel que sembla, és molt.
Així és com han anat les coses:
2007 / Crònica d’una gira frustrada
Febrer de 2007. Circ Cric es disposa a començar la seva gira del 2007. De fet es tracta de la continuació de la gira que va acabar la primera setmana de gener del 2007 a Girona i que després d’una pausa de 4 setmanes, seguirà pel país. Aquesta gira, programada per tenir continuïtat fins el mes de juny, s’iniciarà per les comarques Tarragonines. ( Tarragona / Cambrils / Tortosa / Reus / Valls ) i s’aproparà després cap a les comarques de Barcelona. Durant el mes d’abril el Cric combinarà la gira itinerant amb les funcions escolars programades a la seu del CRAC (Centre de Recerca de les Arts del Circ, marc legal del Circ Cric) a St. Esteve de Palautordera, fins arribar al cap de setmana de St. Joan ( juny) on el Cric farà una aturada d’un mes durant el juliol. L’agost és la data per continuar la segona part que haurà de dur el Cric fins abans de Nadal, moment en que acabarà la gira amb l’espectacle actual. Un espectacle que havent-se estrenat el juliol del 2006 haurà estat un any i mig en gira.
TARRAGONA / Robats i Suplantats
Circ Cric serà a Tarragona convidat i programat per l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona. Les seves funcions estan incloses dins el programa de Carnaval. A través dels acords amb Cultura, Circ Cric disposa dels permisos per ser instal·lat al Parc de la Ciutat i també dels permisos per a la seva publicitat estàtica en via pública, un element indispensable per a la comunicació del Circ Cric.
Dimecres (24 de gener)
Circ Cric instal·la la seva cartelleria a la ciutat de Tarragona.
Dijous (25 de gener)
Circ Cric rep una trucada de la responsable de Comunicació dient que ha de retirar TOTES les cartelleres metàl·liques instal·lades a la ciutat. Es veu que Via Pública no havia fet saber a Cultura i Comunicació l’existència d’unes noves ordenances sobre publicitat a la via pública. S’inicien converses, i tot i que l’Àrea de Cultura no està d’acord amb aquesta prohibició – mai a Tarragona ens havien prohibit les cartelleres – es comença a parlar de les diferents opcions. L’Ajuntament de Tarragona reconeix el seu error de no haver informat prèviament i ofereix a Circ Cric les banderoles que instal·larà en el plaç d’una setmana amb motiu del carnaval.
Divendres( 26 de gener)
Circ Cric té coneixement que hi ha un circ ( Circo Deros) instal·lat a l’espai del Carrefour. L’Ajuntament l’informa que aquest circ no disposa del permís municipal però que no pot fer res per impedir la seva estada.
El mateix divendres personal divers del Circo Deros, s’enduu part de les cartelleres del Circ Cric instal·lades pels carrers de Tarragona. Tenim coneixement d’aquest fet mitjançant un mail que ens envia una família de Tarragona que ha presenciat el robatori.
Divendres per la tarda, el Circo Deros aprofita les cartelleres del Circ Cric que encara queden instal·lades per, mantenint el nom de Circ Cric, anunciar les dates i horaris de les seves funcions, fent ús, doncs, d’una publicitat enganyosa amb usurpació de nom i imatge.
La nit de divendres posem una denúncia dels fets ( robatori per un cantó i usurpació d’imatge per l’altre) a la comissaria de la policia nacional de Tarragona.
Dissabte (27) retirem el que queda de les nostres cartelleres per por a perdre-les definitivament o que siguin utilitzades fraudulentament pel Circo Deros que aquest mateix cap de setmana obre al públic i fa funcions amb normalitat i sense cap impediment.
Dilluns ( 29) un suposat representant del Circo Deros que durant la setmana anterior havia demanat una entrevista amb el responsable de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona,
(queixant-se que ell no disposés de permís i el Circ Cric, sí) no es presenta a la reunió.
Circ Cric intenta contactar infructuosament amb els responsables del Circo Deros per reclamar les cartelleres.
El dia 31 de gener es pengen 80 banderoles pels carrers de Tarragona que anuncien el Circ Cric i el Carnaval. A partir del dia 1 de febrer Circ Cric comença a posar també les seves banderoles amb el logo del Circ Cric. Som a Tarragona però amb una evident limitació de presència comunicativa i amb l’agravant que el pas del circ anterior, a banda de restar públic, ha generat la confusió de si es tracta o no del mateix circ. El mal ja està fet.
Els caps de setmana dels dies 10, 11, 17 i 18 de febrer Circ Cric actua a Tarragona, una setmana després del pas del Deros i sense haver pogut fer la seva comunicació. Els resultats de públic no són bons. Són dolents.
CAMBRILS / Aconseguit
Cambrils té una normativa que impedeix l’estada de circs a la seva ciutat. Per tractar-se del Cric, l’Ajuntament pren un acord per permetre excepcionalment la nostra estada a Cambrils que ha perillat fins el darrer moment. A partir d’aquí la col·laboració és raonablement bona.
TORTOSA/ Frustrat
Després de setmanes de negociacions amb l’Àrea de Cultura de Tortosa per instal·lar-se en aquesta ciutat, Cultura s’assabenta que Via Pública acaba de començar unes obres que impediran la nostra instal·lació. Es busca una alternativa i quan sembla que la plaça del davant del Teatre Auditori pot acollir el Cric, Via Pública torna a comunicar l’inici imminent d’unes obres en aquest espai. En el cas de Tortosa la disposició de l’Àrea de Cultura és total però Via Pública no dóna cap mena de facilitat ni interès per la nostra estada.
VALLS/ Suspès
Circ Cric tenia previst ser a Valls, el cap de setmana dels dies 17 i 18 de març. Quan rebem la documentació per pagar taxes, fiances i demés, ja veiem que Valls no opta per tractar, tampoc, el Cric com una proposta cultural. L’interlocutor és Via Pública qui també ens comunica que per la setmana anterior a la nostra, hauran concedit permís a l’estada d’un altre “circo” de perfil convencional. Decidim doncs no anar-hi ja que no té cap sentit empresarial ni de programació l’estada de dos circs consecutius.
REUS / Prohibició a la ciutat del Circ. Suspès.
Circ Cric ha de ser a Reus el cap de setmana dels dies 10 i 11 de març. Aquesta data s’ha demanat des del mes de desembre de 2006. L’estada a Reus s’ha de produir sota l’aixopluc institucional del CAER i amb la gestió personal d’Alfred Fort. Un model a imitar.
Quan Circ Cric, però, demana avançar les dates una setmana (a causa de les obres de la plaça de Tortosa), Via Pública de Reus no dona cap facilitat ni permet aquest avançament sense donar cap mena d’explicació. És per això que el Circ Cric avançarà la seva estada a Vilafranca, ciutat on – tot s’ha de dir – la col·laboració institucional amb l’Alcalde al capdavant, és favorable.
VILAFRANCA / Acollits per l’Ajuntament i pel públic
Els dies 3 i 4 de març, amb el suport de l’Alcalde i l’Ajuntament de Vilafranca, el Cric fa una bona estada. Més de 2.300 persones gaudeixen i aplaudeixen el nostre espectacle. El paradigma d’una normalitat que no és real.
I després, cap a REUS?
Dimecres 28 de febrer, una setmana abans d’anar a Reus, el departament de Via Pública encara no ha donat el seu permís per a la col·locació de les cartelleres. Des del CAER se’ns informa que el dijous 1 de març hi haurà una reunió entre els regidors i tècnics implicats per mirar de solucionar el tema tot i que, a priori, amb poques possibilitats d’èxit. Mentre això passa, pels carrers de Reus, el mateix Ajuntament té col·locades unes cartelleres d’un perfil similar a les que utilitza Circ Cric. Contradient per tant la seva suposada normativa.
És aquest dimecres que CIRC CRIC considera que a si Reus – ciutat del Circ – i amb el recolzament del CAER i de Trapezi no es donen les circumstàncies per poder fer una estada del Cric amb normalitat i amb tots els requisits, potser és que cal canviar alguns formats, alguns protocols, potser cal estructurar un full de ruta que serveix de guia per a la recepció d’estructures com la nostra.
SANT BOI DE LLOBREGAT / En llista d’espera
Les nostres gestions a St. Boi topen amb l’àrea de llicències. Se’ns informa que el Circo Americano que durant el mes de març serà instal·lat a Barcelona, té una petició formal per ser a St. Boi que “impedeix” a l’Ajuntament donar recepció o entrada a d’altres circs. Ens emplacen a parlar amb el Regidor de Medi Ambient. El Regidor de Medi Ambient? I el de Cultura? No, ens diuen, amb el Regidor de Medi Ambient.
Algunes preguntes.
Quin és el camí de futur per a una estructura com el Circ Cric? Perquè no aconseguim que la nostra interlocució sigui Cultura? Perquè quan ho aconseguim, en moltes ocasions, Cultura no pot frenar, conduir o indicar o imposar els seus criteris? Perquè hi ha tan poca predisposició de les àrees de cultura per rebre gestionar el Cric? Potser perquè tot el circ es posa dins el mateix sac i, tradicionalment, els responsables de la gestió cultural no hi han tractat mai.
Hem de deixar de ser un Circ per seguir existint com a CRIC?
Algunes propostes:
- Una llei
- Un protocol ( de com rebre estructures de circ de caire teatral/cultural o com se li vulgui
anomenar)
- Una diferenciació entre el circ/ cultura i el circ anomenat convencional (¿)
- Un cens registral de circs ( amb diferenciació de tipus segons els perfils ) i uns codis de
conductes que cal complir per poder realitzar aquesta activitat al nostre país.
De moment, tornem cap a casa per preparar l’activitat per a escolars “Un Dia al Circ Crac” i donem aquesta gira per acabada.
Volem fer públic tot aquest periple, ni que sigui per dignificar tot el personal que hem hagut de deixar al carrer!!!
CIRC CRIC, 7 de març de 2007
tel.: 93 848 05 52 – 629 742 666 fax: 93 848 28 07
mailto:circ@circ-crac.com
http://www.circ-crac.com
‘Shetland’, polis sin armas
-
Hace unos días, Filmin, ahora inmersa en su estupendo festival de cine
on-line y también presencial, en Mallorca, estrenaba la serie ‘Shetland’,
con el gan...
Hace 3 meses
No hay comentarios:
Publicar un comentario